Harcerski przepis - kurczak w glinie

30 maja 2023 | JózekS

Harcerski przepis - kurczak w glinie

Poniżej prezentuję przepis kuchni traperskiej na kurczaka w glinie z ogniska w sam raz jako wyzwanie do wykonania na zbiórce harcerskiej, rajdzie bądź obozie albo jako pomysł na zadanie na stopień czy sprawność.

 

Składniki (porcja dla ok. 4-6 osób w zależności od wielkości kurczaka):

- 1 cały kurczak

- 200g boczku w plastrach

- 5 ząbków czosnku

- 60ml oleju

- łyżeczka soli

- łyżeczka pieprzu

- łyżeczka przyprawy do kurczaka

- łyżeczka przyprawy papryka ostra

- łyżeczka kminku

- folia aluminiowa

- ok. 2kg gliny (z racji tego, że kłopotliwe jest wykopanie takiej ilości czystej gliny, polecam zakupić glinę, najlepiej rzeźbiarską, w sklepie artystycznym.)

 

Przygotowanie:

         Obierz cały czosnek i wyciśnij go prasą do czosnku bądź pokrój w drobną kosteczkę. Następnie do szklanki wlej cały olej i zmieszaj go porządnie razem z czosnkiem, kminkiem, papryką ostrą, solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Następnie rozwiń folię i połóż na nią kurczaka. Obłóż go boczkiem i oblej mieszanką przypraw zmieszaną z olejem ze wszystkich stron oraz od środka. Obwiń kurczaka folią aluminiową, a następnie obłóż go warstwą gliny o grubości średnio ok. 1,5cm. Następnie włóż kurczaka do żaru, przykrywając go żarem z każdej strony. Piecz go w ten sposób ok. 3h. Idealny czas pieczenia jest inny dla każdego przypadku, ponieważ zależy od wielkości ogniska, ilości żaru, wielkości kurczaka itp. Gdy czas pieczenia minie, wyjmij kurczaka z żaru i rozbij glinę. Smacznego! 

 

Artykuł napisany przez harcerza na sprawność.

Podobne posty

0 komentarzy

Nie ma jeszcze żadnego komentarza