Harcerski przepis - kurczak w glinie
30 maja 2023 | JózekS
Poniżej prezentuję przepis kuchni traperskiej na kurczaka w glinie z ogniska w sam raz jako wyzwanie do wykonania na zbiórce harcerskiej, rajdzie bądź obozie albo jako pomysł na zadanie na stopień czy sprawność.
Składniki (porcja dla ok. 4-6 osób w zależności od wielkości kurczaka):
- 1 cały kurczak
- 200g boczku w plastrach
- 5 ząbków czosnku
- 60ml oleju
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- łyżeczka przyprawy papryka ostra
- łyżeczka kminku
- folia aluminiowa
- ok. 2kg gliny (z racji tego, że kłopotliwe jest wykopanie takiej ilości czystej gliny, polecam zakupić glinę, najlepiej rzeźbiarską, w sklepie artystycznym.)
Przygotowanie:
Obierz cały czosnek i wyciśnij go prasą do czosnku bądź pokrój w drobną kosteczkę. Następnie do szklanki wlej cały olej i zmieszaj go porządnie razem z czosnkiem, kminkiem, papryką ostrą, solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Następnie rozwiń folię i połóż na nią kurczaka. Obłóż go boczkiem i oblej mieszanką przypraw zmieszaną z olejem ze wszystkich stron oraz od środka. Obwiń kurczaka folią aluminiową, a następnie obłóż go warstwą gliny o grubości średnio ok. 1,5cm. Następnie włóż kurczaka do żaru, przykrywając go żarem z każdej strony. Piecz go w ten sposób ok. 3h. Idealny czas pieczenia jest inny dla każdego przypadku, ponieważ zależy od wielkości ogniska, ilości żaru, wielkości kurczaka itp. Gdy czas pieczenia minie, wyjmij kurczaka z żaru i rozbij glinę. Smacznego!
Artykuł napisany przez harcerza na sprawność.
Nie ma jeszcze żadnego komentarza